Trip through life-2

19 Mar, 2017

Sveti Patrik

Generalna — Autor plazar @ 09:04

   Kada sam već znao da ću putovati u Mexiko , i kada su mi se javljala bezbroj pitanja u vezi boravka ovde ... stupio sam u kontakt sa Anom Mišević .Ona je bila pre mene na godišnjoj razmeni u ovoj ,meni još tada tajanstvenoj zemlji. Sećam se jako dobro jedne njene rečenice (pored svih ostalih korisnih saveta )..    " mexikanci su divni...sve im je "fiesta"...i rođendani, i krštenja, i rođenje kučeta ali i zastakljivanje prozora..." Laughing tada sam već zasigurno znao da sam izabrao najbolju destinaciju. Sve to se ovde i obistinilo.Ne mogu ni zapamtiti sve razloge njihovih slavlja ali vešto uživam sa njima, u šarenilu ,bučnoj muzici ,dobrom raspoloženju...život žive bez stresa i  nervoze..

 ...i samo neka je FIESTA! Makar i najveći Irski praznik Sveti Patrik da je u pitanju.Smile Moja škola se pridružila svim Ircima na planeti i uvila se u zeleno...i slavio i ja sa njima kao pravi Irac ali koga to briga ko si kada se slavi Cool

...ali ko je bio taj Patrik? I zašto se to slavi? i šta im detelina dođe?.

 Dan Sv. Patrika se dovodi u vezu sa svime što je „irsko": zelena i zlatna boja, detelina i sreća. U izvornom obliku, govori se o duhovnom ispunjenju i obnovi, o molbama za misionare širom sveta.

 Sv. Patrik nije ni bio Irac. Rođen je u Britaniji 390 godine.Do kraja svog života pokušava da irski narod preobrati u hrišćane.Umro je 17.marta 461 godine.

    Sudeći po pričama, Patrik je koristio lišće deteline da objasni sveto trojstvo u hrišćanstvu pa je i danas ova biljka simbol praznika, a popularna je i van ovog konteksta, kao simbol sreće.

    Još jedna legenda vezana za Dan Svetog Patrika je irski vilenjak, Leprechaun.On je bradati patuljak koji ima lončić zlata skriven na kraju duge i ako ga ulovite ispuniće vam se tri želje.Želje sam smislio još samo da nađem lončić.Wink

   Ima još jedan mit o Sv. Patriku kaže da je on prognao sve zmije iz Irske. Istina je da ih nema, ali nikad ni nisu postojale, tvrde naučnici. Irska je okružena ledenim vodama okeana, suviše hladnim da bi zmije mogle da se presle iz Britanije. 

    Pošto zmije simbolično predstavljaju zlo, kada ih je Patrik isterao, tvrdio je da je isterao i stare zle paganaske običaje iz Irske i doneo novo doba.

    A u ovom "novom dobu" svakog dana ,širom sveta popije skoro 3 miliona litara Ginisa, poznatog irskog brenda piva.Ali na Dan Svetog Patrika ovaj broj se uvećava na čak 10 miliona litara Surprised

 

   Bez obzira da li ćete pronaći detelinu sa četiri lista, vilenjaka koji ispunjava želej ili samo čašu odličnog irskog piva,želim da i vama bude svaki dan sa  bitnim,manje bitnim  i nebitnim razlozima FIESTA Cool

   


Komentari


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

Powered by blog.rs